01 de febrer 2007

Subordinació lingüística



Les denúncies de la gent de CiU s’han complert i finalment el Govern tripartit ha decidit incrementar les hores de castellà a la primària tal i com volia el Govern espanyol. Amén. D’aquesta manera, l’executiu de Montilla ha decidit fer saltar pels aires el model d’immersió lingüística i obre les portes a un model educatiu bilingüe, cosa que suposa recular a principis dels anys 80.

Cal recordar que el Govern espanyol va aprovar el desembre passat un Reial Decret sobre els ensenyaments mínims a primària, el qual, a més de representar una clara invasió de les competències que recull el nou Estatut en matèria d’educació, obligava a impartir una hora més de castellà a la setmana.

Ara, el departament d’en Tete Maragall ha dit que el Govern presentarà un recurs d’inconstitucionalitat contra el Reial Decret, però alhora anuncia que a partir del curs vinent s’haurà d’impartir la tercera hora de castellà, tal i com deia la norma espanyola.

No és nou que un govern espanyol intenti qüestionar el model d’immersió lingüística, de fet, tots els governs que hi ha hagut ho han pretès, els del PSOE i els del PP.
El que és nou és que un Govern de la Generalitat sigui el braç executor d’aquesta voluntat, un fet que no té precedents.

L’Ajuntament del Masnou (governat pel Tripartit), el passat 21 de desembre va rebutjar una moció presentada i defensada per Convergència i Unió que en la part dispositiva intentava possicionar-se d’aquesta manera:

1er. Denunciar des de l’Ajuntament del Masnou el contingut d’aquest Reial decret, el qual suposa un trencament de la immersió lingüística del nostre sistema educatiu.

2on. Instar el Govern de la Generalitat que requereixi al Govern de l’Estat per tal que derogui els preceptes del Reial decret 1513/2006, de 7 de desembre, pel qual s’estableixen els ensenyaments mínims en educació primària, que són contraris a les competències en matèria d’educació de la Generalitat, d’acord amb l’Estatut d’Autonomia de Catalunya vigent.

3er. En cas de no ser atès el requeriment, s’insta, així mateix, el Govern de la Generalitat que plantegi el corresponent conflicte de competència positiu contra la normativa estatal esmentada davant del Tribunal Constitucional, per tal que declari la titularitat de la competència controvertida a favor de la Generalitat i anul·li els preceptes que rebaixen l’autogovern de Catalunya.

Curiosament (podeu repassar les actes) es van abstenir els grups d’ERC i del PP. Segur que per motius diferents, però el que passarà a la història no són els matisos, son els vots dels regidors. I la gent de CiU ens vàrem quedar sols defensant allò que pels catalans és vital: el nostre model educatiu. (El PSC i IC varen votar en contra).